Hvilket gulv skal du vælge?

Står du og skal have lagt nyt gulv? Så har du mange muligheder at vælge imellem, og de har hver deres fordele og ulemper. Gulvet har dog stor betydning, da gulvtypen har indflydelse på både rengøring, vedligeholdelse, holdbarhed og naturligvis også det designmæssige udtryk. Vi har derfor her samlet nogle af de mest populære gulvtyper og deres fordele og ulemper, så du kan finde det bedste gulv til dine behov og naturligvis også din indretning.

Trægulv

Et trægulv består af massive brædder af træ, der er høvlede. Gulvet fås i et utal af tykkelser og størrelser, alt afhængig af, hvilken trætype, der er tale om. Et massivt trægulv bidrager til det naturlige udtryk og de er nærmest uopslidelige. De kan slibes og høvles igen og igen, når de bliver lidt kedelige at se på. Derudover er det også behageligt at gå på og giver generelt en god akustik i rummet.

Træ er dog et naturligt materiale, og det betyder, at det arbejder. De udvider sig, når det bliver fugtigt og trækker sig sammen, når det bliver tørt. Det kan give sprækker og revner med tiden, som kan samle på skidt og snavs. Massive trægulve er ikke gode til fugt, og det egner sig derfor ikke til rum med meget fugt.

Linoleumsgulv

Linoleum er et blandingsprodukt bestående af korkmel, træmel, kalkstensmel, linolie og harpiks, og denne blanding tilsættes så en farve. Gulvet fås derfor i et utal af farver og mønstre, og det bliver typisk solgt i baner eller fliser. Linoleumsgulvet er egentlig et flydende materiale, og det betyder, at revner og småskader faktisk kan udbedre sig selv. Linoleum er også meget slidstærkt og egner sig derfor godt til opholdsrum som f.eks. køkkenet. Det har desuden en lyddæmpende effekt og er nemt at gøre rent.

Linoleum er dog ikke helt vandtæt og det skal derfor beskyttes mod fugt. Det egner sig derfor ikke til bl.a. badeværelser. Det er som nævnt også et flydende gulv, og du skal derfor være opmærksom på, at møbler hurtigt kan lave mærker i et sådant gulv.

Microcement

Et microcement gulv er en minimalistisk løsning, som passer ind i langt de fleste hjem. Det kan bruges overalt, også i vådrum – og så kan det endda bruges ovenpå eksisterende gulve, så der ikke er behov for at fjerne den eksisterende belægning. Et gulv i microcement er yderst slidstærkt, og det kan fås i mange forskellige farver og mønstre, så man kan lave lige præcis den blanding, der passer til den øvrige indretning.

Et microcement gulv har dog en lang tørretid, så man kan ikke bruge gulvet med det samme, når det er lagt. Hvis du er interesseret i et gulv i microcement, kan du læse meget mere her: https://epoxy-design.dk/microcement-gulve/.

 

Epoxygulvet

Epoxygulvet er blevet populært, da det passer godt til den moderne, skandinaviske indretning – og så kan det også bruges i alle boligens rum og fås i et utal af farver og designs. Epoxygulvet er også meget slidstærkt og holdbart, og det er nemt at vedligeholde og rengøre, da epoxy lægges flydende og der dermed ikke er sprækker eller revner i gulvet. Sidst men ikke mindst er gulvet også skridsikkert.

Én ulempe er dog at epoxygulvet er svært at anlægge selv, og der er derfor brug for at hyre en professionel til opgaven.