Sådan lægger du elgulvvarme

Elgulvvarme er ikke et projekt, som er helt uoverskueligt for den almindelige borger. Det er faktisk et nemt og hurtigt projekt, hvis man bare har hænderne skruet nogenlunde godt på. I denne artikel har vi lavet en guide til, hvordan du gør det – uanset gulvtype.

Elgulvvarme er en nem og enkel løsning, hvis du gerne vil have elgulvvarme i et eller flere rum i boligen – og især hvis du gerne vil nyde komforten ved at træde ud på et varmt gulv i badeværelset. Det er som nævnt også noget, du sagtens selv kan gå i gang med – og det må du faktisk også godt. Du må gerne selv montere varmemåtter med påmonterede elkabler samt lægge et gulv ovenpå. Det er først, når det kommer til tilslutningen til boligens elinstallation at du skal have hjælp af en autoriseret el-installatør for at sikre det bedst mulige resultat.

Elgulvvarme skal lægges under gulvoverfladen lige der, hvor du gerne vil have varme i gulvet. Det kan du enten gøre ved at støbe det ind under afretningslageret i et betongulv, lægge det lige under fliserne eller lige under et træ- eller laminatgulv. I alle tilfælde skal du altså skifte gulvet i lokalet – og det er faktisk det mest besværlige ved at installere elgulvvarme. Du behøver dog ikke at grave hele gulvet op, som ellers er tilfældet ved f.eks. vandbaseret gulvvarme. Du kan faktisk i nogle tilfælde slippe afsted med at lægge elgulvvarmen ovenpå et gammelt flise- eller betongulv og så lægge et nyt flise- eller laminatgulv ovenpå. Elgulv varmemåtter fylder nemlig meget lidt i højden, og det vil derfor ikke gøre den store forskel i gulvhøjden om du fjerner det eksisterende gulv eller ej.

Der er dog nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du går i gang med at lægge elgulvvarme – og en af dem er gulvtypen.

Hvis du har et trægulv lagt på strøer eller lægter, skal du lægge gulvvarmemåtterne oven på isoleringen – enten på hønsenet eller et armeringsnet spændt ud under trægulvet. Et trægulv må ikke blive mere end 27 grader varmet, ellers kan du beskadige dit gulv. Det er derfor en god idé at installere en særlig termostat, så du kan styre temperaturen.

Hvis du har et laminatgulv, skal du i første omgang sikre dig at det kan tåle varme. Hvis det kan det, kan du lægge varmemåtterne på underlaget og fastgøre det til gulvet. Mange varmemåtter har et klæbemiddel på bagsiden, som gør det nemt at fastgøre det til underlaget. Derefter skal du lægge et tyndt spartellag oven på, så måtterne er beskyttede samt får en jævn og plan overflade – og så kan du uden problemer lægge laminatgulvet ovenpå. Igen er det vigtigt at du sikrer, at gulvvarmen ikke bliver varmere end hvad gulvet kan håndtere – og igen er en termostat en god måde at undgå det på.

Hvis du har et flisegulv, skal du lægge varmemåtterne oven på undergulvet – eller alternativt det eksisterende gulv – og fastgøre dem til det. Herefter kan du montere fliserne direkte ovenpå, men du skal sørge for at fliserne aldrig kommer til at røre kablerne ved at lægge et tykt lag fliseklæder imellem eller ved at lægge et spartellag.

Uanset hvilket gulv du har, så er det vigtigt, at du sikrer at gulvet er godt isolereret under det gulv, hvor du lægger gulvvarmen – ellers kan du hurtigt risikere en kæmpe elregning.