Hvordan foregår sprængning?

Har du hørt om sprængning? Måske du kender udtrykket fra den type sprængning, der foregår i folks haver, når bambusbuske eller større rodnet skal sprænges bort?

Men vidste du, at sprængning også er en metode, der anvendes flittigt i byggebranchen – helt ned på en lille skala?

Du kender muligvis sprængning fra nedtagning af store siloer, som vi alle nok har set i nyhederne fra tid til anden. Men sprængningsmetoden er også brugt til opgaver i helt almindelige byggeprojekter.

Forestil dig f.eks. at en betonpille med jernarmering skal fjernes for at man kan komme videre i en byggefase. I dette scenarie vil der gå lang tid med at fjerne beton fra jernet, før man overhovedet kan komme til at skære.

Det betyder, at der går lang tid, hvor gode arbejdsressourcer er optaget og ikke kan bidrage andre steder. Derfor er det typisk en fordel både tids- og mandskabsmæssigt – samt økonomisk – hvis man blot sprænger elementet bort.

Hvordan er processen?

Når man sprænger noget i stykker, er det faktisk overraskende ligetil – i hvert fald set udefra. For det kræver naturligvis de rette beregninger af sprængstofsmængden samt udmålinger af sikkerhedsafstande.

Derfor er det vigtigt med eksperter til opgaven, som f.eks. mandskabet fra Sprængning.nu, der har erfaring og tilbyder deres service landsdækkende.

Detonationen foregår hernæst ved at mandskabet har udregnet sprængladningen og placeret den på elementet. Elementet bliver pakket ind i tunge tæpper af bly eller lignende, som begrænser eksplosionen og modvirker at der flyver potentielt farlige dele ud i luften. Der vil desuden også være en sikkerhedsafstand, men ofte er der tale om mindre afstande, fordi der netop er lagt en dæmper på eksplosionen.

Når der er detoneret, kan man dernæst blot klare oprydningen, og så er man i mål med at få fjernet det eller de elementer, som var i vejen.

Metoden er med andre ord meget effektiv og kan være en glimrende hjælp, fremfor at optage arbejdskraft over en længere periode, hvor det kræver en tilgang med hårdt arbejde.