Lagerstyring og indkøb i uforudsigelige tider

I dag er der mange virksomheder, der oplever forstyrrelser i forsyningskæden. Det skyldes forskellige faktorer, og krigen i Europa samt den seneste pandemi har noget at gøre med det. Leverandører kan ikke levere, og kan ikke få varer fra deres leverandører. Lagerstyring handler nu om at komme igennem dette på den bedst mulige måde. Når forsyningskæderne ændrer sig, ændrer kravene til indkøbsteamet sig også.

Lagerstyring og indkøb i krisetider kræver andre strategier. Selvom virksomheder er forskellige, kan der stadig laves nogle generelle retningslinjer.

Lagerstyring tager som regel udgangspunkt i tidligere data, men i en tid, hvor lagerstyring bør gribes anderledes an, kan intelligent software som lagerstyring være brugbart.

Prisstigninger på mange områder har også sat sine præg på indkøbsrutinerne og forsyningskæderne. Det gælder om at holde lageret slankt, og kun med de rette varer i tilpasse mængder. Dette er også essensen af lagerstyringen. Det gælder om at undgå spild og at have for meget på lager.

Lagerstyring kan på denne måde hjælpe virksomheden. Med intelligent software bliver det også nemmere for indkøberne at indkøbe korrekte mængder – hvor der er taget højde for de nye mængder.

Nye spørgsmål der melder sig i forbindelse med lagerstyring og indkøb er man skal og bør hamstre, mens priserne eventuelt er lavere end de var i sidste uge. Dette er dog med den risiko, at virksomheden kan brænde inde med et varelager, der er enten tæt på at udløbe eller uden for sæson.

Lagerstyring gør forsyningskæderne mere agile

Hvor agil din virksomheds forsyningskæde er, kan du finde ud af, ved at kigge på udvalgte fem områder. Du kan helt konkret bruge de fem områder, som vi vil beskrive herunder, til at finde ud af, på hvilke områder din virksomhed og forsyningskæde fungerer. Og hvor lagerstyring kan være med til at løfte forsyningskæden overfor indkøb. De fem specifikke områder er:

Data: Lagerstyring giver medarbejderne indblik og adgang til værdifulde data omkring virksomheden. Data og forecasting som selv de mest garvede ikke kunne regne sig frem til, i disse uforudsigelige tider.

Teknologi: Lagerstyring igennem software er et stykke moderne teknologi, der gør din virksomhed mere fleksibel og omstillingsparat. Og samtidig gør det din virksomhed til en moderne virksomhed, der ikke kun arbejder med manuelle data.

Reaktionsevne: Når du bruger data til lagerstyring via software, tager du beslutninger ud fra et solidt grundlag. Du kan dermed forberede dig i forbindelse med forandringer og uforudsigelige tider. Reaktionskæden gøres kortere med lagerstyring, og gør dermed din virksomhed mere fleksibel og agil.

Samarbejde: Lagerstyring giver alle de udvalgte medarbejdere indblik i relevant data, som gør det nemmere for indkøb at samarbejde med andre afdelinger.

Effektivitet: I hvor høj grad du udnytter ovenstående fire andre områder, har effekt på, hvor effektiv din forsyningskæde er. Optimerer du på disse punkter med lagerstyring vil du hurtigt kunne se resultaterne.

På den måde gør lagerstyring sig uundværligt for dagens virksomheder, så de komme godt gennem uforudsigelige tider og forstyrrede forsyningskæder.