3D stålkonstruktioner hjælper dagligt på efterspørgslen i byggebranchen

Byggebranchen er konstant under udvikling. Om det er i Danmark eller udlandet, bliver byggeprojekter stadig mere digitale.

Den digitale revolution eller den fjerde industrielle revolution udebliver på ingen måde fra byggebranchen.

Digitale tegneprogrammer er et af de helt store vidundere for et marked, hvor de hurtigt producerede visuelle tegninger styrker byggeprojekt og sælger varen til kunderne.

Den digitaliserede byggebranche

Det kan ikke overraske læseren, at de sidste 100 år har revolutioneret byggebranchen på flere områder. Ej heller, at det samme er sket indenfor de sidste 10 år.

I en branche, hvor sikkerhed, det visuelle udtryk, funktionalitet og hastighed er nøgleord, er digitaliseringen en gave. Skulle du bestille en stålkonstruktion til dit private byggeprojekt eller til højhuset, vil tegninger og modeller tage flere uger eller måneder at udfærdige.

I dag kan en virksomheden som Calceku forholdsvis simpelt tegne altaner, søjler, stålhaller eller lignende på nogle få dage, hvis projektet er nogenlunde udtænkt på forhånd.

Problemer kan stadig opstå, når kunden og stålspecialisten skal blive enige om det visuelle udtryk. Problematikken er dog ældgammel og ikke forårsaget af digitale tegneprogrammer.

Optimeringen er sket, fordi specialisten ikke behøver have fantastiske tegneevner med pen og papir. I stedet kan digitale tegneprogrammer benyttes, hvor stålkonstruktionen kan strækkes, forstørres og kobles ind på den arbejdstegning, som sendes videre til smeden.

Optimering af private byggeprojekter

Sidder du stadig med lukket mund og en smule uimponeret, så tænk på den kedsommelige og ineffektive proces, stålkonstruktionen indgik under for år tilbage. Her krævede en anden matematisk, analytisk og praktisk kunnen af specialisten.

Matematisk ved at skulle omdanne størrelsesforhold. Analytisk ved at skulle arbejde med elementerne på et abstrakt niveau. Praktisk ved at skulle kunne tegne, strække og tilpasse elementerne i tegneprogrammet.

Alle disse områder klarer digitale tegneprogrammer bedre end menneskers hænder og hoveder. Der opstår fejl i at oversætte størrelsesforholdene, tegninger bliver af ringe kvalitet, og tegningerne tager for lang tid at perfektionere.

Her kappes en stor rum tid af, som er til stor glæde for begge parter. Stålspecialisten kan færdiggøre flere projekter på kortere tid til et marked, der hungrer efter flere og nye boliger.

Kunderne kan få første byggeprojekter hurtigere ud i livet, og slipper for lange og kedsommelige venteperioder, hvor projektet synes at ligge på frost.

Hurtige visuelle konstruktioner

Endnu en stor sejr ved de digitale tegneprogrammer er det endelige visuelle udtryk. Husk på, at selv en meget konkret tanke eller ide til byggeri møder sine udfordringer, når den skal tegnes til begge parters tilfredshed.

Her er særligt 3D programmerne til stor glæde for kunder og specialister. Pludselig kan kunden se, hvad specialisten snakker om. Og specialisten kan få konkret kritik på eller kommentarer til rettelser i stålkonstruktionen, så stemmer overens med kundens ønske.

På samme måde som landbruget kigger tilbage på tiden, hvor plove blev trukket af heste gennem markerne med et gys i maven, kigger stålspecialister tilbage på en tid med papir og blyanter.

Udviklingen på et hvilket som helst område kan aldrig entydigt anses som noget positivt. Men for byggebranchen, stålspecialisterne og deres kunder er det svært at finde negative sider ved den digitale optimering af branchens redskaber.