

En god skruestik er et uundværligt redskab på det veludstyrede værksted. Det handler både om præcision, et godt resultat samt din sikkerhed. En skruestik fastspænder dine genstande mellem en fast kæbe samt en bevægelig kæbe, der er fastgjort til en spindel. På den måde kan du nemt arbejde på et stabilt emne, der ikke kan bevæge sig og besværliggøre arbejdet. Genial, hvis du fx skal holde nogle brædder på plads, mens du skærer præcist ud. Mange kalder – med god grund – en skruestik for skruetvingens storebror; ham, der kan holde fast på store og små emner med en styrke, som ingen skruetvinge kan klare.
Vælg den rigtige skruestik
Der er mange ting, man skal tage højde for, når man skal købe ny skruestik – det er vigtigt, at den passer til opgaven. Det ville være ærgerligt at komme afsted med en skruestik, der ikke passer til den opgave, man skal arbejde med. Vi har lavet en lille guide til dig, der skal investere i en ny skruestik – nogle få spørgsmål, som det kan være en god idé, at få afklaret.
- Hvor robust skal skruestikken være?
Din skruestik skal kunne holde emnet tilstrækkeligt fast, og den skal kunne tåle, at du slår på emnet. Derudover skal skruestikken være i stand til at dreje uden slør. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en skruestik er robust nok, bør du som udgangspunkt altid gå op i størrelse/styrke. - Hvilket emne skal skruestikken kunne spænde op?
Vær ærlig og realistisk overfor dig selv. Du har ikke nødvendigvis brug for den største skruestik – det afhænger 100% af dine opgaver. Vælg en skruestik, der passer til de emner, du typisk arbejder med. - Hvor stor skal skruestikkens kæbebredde være?
Du kommer ikke langt med dit arbejde, hvis kæbebredden er for lille til dit emne. Overvej derfor emnets størrelse, når du anskaffer dig en skruestik.
Undgå at din skruestik laver mærker i emnet
Mange anvender skruestik i forbindelse med filing og savning, hvilket den er helt ideel og supervelegnet til – uanset om du arbejder i træ, metal eller plastik. Dog er det vigtigt at være bevidst om den kraft, en skruestik rent faktisk spænder med, da det kan give nogle kedelige mærker på dine emner.
Bløde emner kan relativt nemt få mærker fra kæberne på skruestikken, hvilket er rigtig ærgerligt. For at undgå dette, kan du ”isolere” emnet fra kæberne ved f.eks. at lægge et stykke træ imellem. Træet vil ikke overføre mærker, men kan stadig holde dit emne på plads. Dog er det igen vigtigt at være obs på, hvor hårdt du spænder din skruestik, da det er nemt at overspænde sine emner og dermed potentielt komme til at gøre dem skæve. Din skruestik skal spændes så tilpas meget, at dit emne sidder sikkert fast, men ikke så hårdt, at det tager skade.