Stemmejernet – et uundværligt værktøj

stemmejern-carl-ras-vaerktoej

Stemmejernet er et af de mest elementære stykker værktøj, kendt siden stenalderen (lavet af flint; arkæologerne kalder dem oftest mejsler). De er fremstillet af bronze i bronzealder, både med angel og med dølle, og siden jernalderen af jern eller stål. I dag kan en lang række stemmejern i høj kvalitet fra diverse europæiske leverandører med fås enten udelukkende med træhæfte eller for nogens vedkommende med begge dele.

Hvad bruger man et stemmejern til?

Stemmejern kan bruges til både større, grovere opgaver og mindre, mere detaljerede arbejde. Især til præcisionsarbejde er det vigtigt, at stemmejernet er ergonomisk og behageligt at holde på, så du altid har fuld kontrol med det arbejde, du foretager. Til store, krævende opgaver skal stemmejernet være robust og skarpt, så effektiviteten bliver i top. Med et godt udvalg af stemmejern i værktøjskassen har du altid lige præcis det værktøj, du skal bruge, og risikerer ikke at måtte afbryde dit arbejde, fordi du ikke kan udføre det i den kvalitet, du ønsker.

Hvordan bruger man et stemmejern?

Hvis du skal slå et stykke træ ud, kan bruge et stemmejern. Det fungerer sådan, at man vender den slebne flade væk fra spånen, fordi ellers graver jernet sig ned, og det ønsker vi ikke. Når du så skal stemme ud eller udgrave et hul, slår du stemmejernet lodret ned et godt stykke fra, hvor det endelige hul skal være, så kanten ikke ødelægges. Du skal skifte mellem at slå stemmejernet lodret ned i træet fra den ene og anden side, og på den måde får man træet hugget fri. Efter du har hugget cirka halvdelen af hullet, så vender du træet, så du kan komme til at udhugge den anden side af hullet.

Stemmejern til ethvert behov

Stemmejern findes i flere forskellige udgaver, og til flere forskellige priser. Hvis du kigger på stålet i de billigere modeller, vil du hurtigt opdag en let blødere kvalitet. Det kan være vanskeligt for dig at holde dem skarpe, hvis du ofte skal udføre projekter, hvor du skal bruge stemmejern. Det betyder altså, at inden du skal købe et stemmejern, skal du overveje, om det er et værktøj, du kommer til at bruge meget eller lidt.