Hvordan virker en momentnøgle?

momentnoegle-carl-ras-daek

En momentnøgle er en god ting at have i sin værktøjskasse. Når du først har spændt bolten eller møtrikken med en topnøgle, tager momentnøglen over, så du opnår den helt korrekte tilspænding. Du kan få momentnøgler i mange størrelser. Størrelsen afhænger af, hvor mange newtonmeter (Nm), momentnøglen skal kunne spænde med.

Før du bruger momentnøglen

Vær opmærksom på at fjerne alt snavs, før du bruger momentnøglen. Boltene skal være rene, inden du spænder dem. Hvis der er snavs eller andet, kan det forstyrre momentnøglens evne til at måle præcist. Det er en god idé at bruge sikkerhedsbriller, når du skruer, i tilfælde af at bolten sprænger.

Kalibering af momentnøgler

Momentnøgler bør kalibreres minimum hver andet år, for at sikre, at momentet passer, så du undgår upræcise tilspændinger.

Momentnøgle til bil

Brug af momentnøgle er et vigtigt element når du skal skifte hjul på din bil. Uanset om det er fra sommerdæk til vinterdæk eller omvendt. Momentnøglen hjælper dig med at spænde dine bolte/møtrikker rigtigt, således at de ikke løsner sig eller sidder for stramt. Som håndregel kan man gå ud fra at stålfælge spændes med cirka 100 Nm, mens alufælge skal spændes med mellem 110 og 120 Nm. Det er dog kun en håndregel, og det er en god ide at tjekke din instruktionsbog eller spørge en mekaniker hvis du er i tvivl.

Find den rigtige momentnøgle til dig

Der findes mange forskellige momentnøgler på markedet, da de har forskellige udgangspunkter for deres momenter og forskellige maksimumsmomenter. Det er derfor ikke givet, at du kan bruge den samme momentnøgle til alle dine opgaver. Her på siden har vi samlet et stort udvalg, som dækker de fleste behov.

Manuel eller digital momentnøgle?

Den klassiske momentnøgle er den manuelle, hvor du selv justerer momentet typisk i toppen af momentnøglen. Men du kan også få digitale momentnøgler, hvor du kan indtaste ønsket moment i et display, som også kan vise momentet, mens du arbejder med den. Her har du også mulighed for at bruge tidligere indstillinger. Du er velkommen til at kontakte vores kundeservice for mere information om eller bestille en digital momentnøgle.