Sådan vælger du den bedste dyksav

dyksav_carlras_sav_trae

En god dyksav har sideudkast som kaster støv og savsmuld ud til siden (hvis det kommer i skinnen, sætter saven sig nemlig fast). Det er klart en fordel hvis sideudkastet kan tilsluttes en værkstedsstøvsuger, så du slipper for at skulle gøre rent bagefter.

Hvorfor hedder det en dyksav?

Dyksavens navn udspringer af, at klingen kan ”dykkes” eller sænkes midt på en plade, og at saven kan lægges i skinnen, inden man sænker klingen. Du kan altså starte saven midt på et emne, når du bruger dyksaven. Skal du fx skifte et enkelt eller få brædder på et gulv, er det supersmart. Den er også genial, hvis du skal save ud til kogeplade eller vask i et køkkenbord.

Dyksav med batteri eller ledning?

Skal du vælge en dyksav med batteri eller ledning? Det kommer meget an på hvad du foretrækker. Mange vælger i dag en batteridrevet dyksav da den giver masser af fleksibilitet. Du behøver altså ikke bekymre dig for at du kommer til at skære ledningen over, og det er heller ikke nødvendigt at være i nærheden af en stikkontakt.

3 råd til din nye dyksav

  • Nøjagtig dybdeindstilling
    Gå efter en dyksav med nøjagtig savedybde med spring på 1 mm. Du skal nemt kunne indstille dybden og aflæse den.
  • Nemt klingeskift
    Det skal være let at skifte klinge på dybsaven. På de fleste modeller foretages klingeskiftet ved, at du dykker saven, som du aflåser, så du kan komme til skruen, der holder klingen.
  • Korrekt hastighed
    Vælg en model, hvor du kan indstille hastigheden til det materiale, du skal save i, så du fx undgår brændemærker i træ. Undgå maskiner, der starter abrupt i høj hastighed.

Prisen og sikkerheden når du vælger dyksav

Prismæssigt er en akku dyksav noget dyrere end en dyksav med ledning. Derfor er det vigtigt at du tager stilling til hvad du reelt har behov for. Skal du kun afkorte lister, kan du i princippet nøjes med en rundsav (som koster mindre end en dyksav).

Af sikkerhedsmæssige årsager bør du vælge en dyksav som kun kan tændes ved at holde startspærren nede. Dette sikrer at du ikke starter maskinen ved et uheld.